Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2007 16:25 - повишено окосмяване
Автор: charli Категория: Технологии   
Прочетен: 4398 Коментари: 1 Гласове:
0



Какво представлява хипертрихозата ?

Хипертрихозата е състояние свързано с увеличаване  броя, задебеляване и пигментиране на космите по тялото. Те се удължават и загрубяват .

Видове хипертрихоза :

  1. Генетично обусловена хипертрихоза – вродена хипертрихоза, при която първичните лануго косми достигат значителна дължина.
  2. Локализирана хипертрихоза, заедно със засилена пигментация на кожата – окосмените невуси  или хипертрихоза в кръстната област при  spina bifida.
  3. Хипертрихоза като израз на ендокринни заболявания, след  спиране функционирането на яйчниците при жените  в климактериум и по време на бременност.
  4. Хипертрихоза при някои заболявания на кожата  /порфирия  кутанея тарда/
  5. Употребата на някои медикаменти води до хипертрихоза: кортикостероиди, хидантоин, миноксидил, пенициламин, псоралени, циклоспорин А и др.

 

Хирзутизъм и Вирилизъм :

Хирзутизмът представлява необичайно за жената окосмяване, което наподобява окосмяването при мъжа. Космите над горната устна, брадата, бузите, около гръдните зърна, средната линия на корема и вътрешната повърхност на бедрата стават твърди, нарастват и се увеличават по брой.

Хирзутизмът бива два вида :

  1. идиопатичен – при него е увеличена чувствителността на рецепторите на  космения фоликул към нормално ниво на андрогени в кръвта /среща се например при женските индивиди от средиземноморската популация /.
  2. симптоматичен – дължи се на увеличено ниво на андрогени, гестагени, прием на глюкокортикостероидни препарати, адренокортикотропен хормон, анаболни стероиди, ацетазоламид, фенотиазинови деривати, циклоспорин, диазоксид, фенитоин, хидрохлортиазид, псоралени, пенциламин.

Когато хирзутизмът се дължи на високи нива андрогени се съчетава обикновено със себорея, акне, алопеция, затлъстяване, акантозис нигриканс. Високите андрогенни нива са асоциирани с по-висок риск от карцином на ендометриума и остеопороза /разреждане на костното вещество/.
Симптоматичният хирзутизъм  може да представлява част от клиничната кортина на някои ендокринни заболявания: синдромите на Cushing, Stein – Loventhal, овариални тумори, заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, диенцефално – хипофизарни смущения и др.
Когато хирзутизмът се съчетава с други белези на мъжки тип структура /например загрубяване на гласа, атрофия на млечните жлези, уголемяване на клитора, челно оплешевяване/  се говори за върилизъм.

 Може ли типа на окосмяване да ни ориентира към източникът на увеличена хормонална продукция ?

Въпреки че не можем да бъдем категорични за източникът на патологично окосмяване по неговия вид,  може да се ориентираме приблизително :

  1. При източник на патологична секреция от надбъбречните жлези окосмяването е локализирано предимно по тялото / гърди , средна линия на корема/ и може да се съчетае с оплешевяване от мъжки тип, сравнително нормално телесно тегло и липса на менструални разстройства. Среща се при адренална хиперплазия, синдрома и болестта на Cushing и при  питуитарни аденоми, продуциращи адренокортикотропен хормон и пролактин.
  2. При източник на патологична секреция от яйчниците окосмяването е локализирано предимно по лицето и се придружава от менструални разстройства и затлъстяване. Причина за такава патологична секреция  е най-често синдромът на поликистичните яйчници на Stein – Loventhal. Макар и по – рядко трябва да се имат в предвид и овариални и адренални тумори с хормонална продукция


Тагове:   окосмяване,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - моят проблем е от всичко изброено до тук
11.01.2007 13:54
искам да намеря някакво решение на този проблем но незнам дали има такова четох много неща сега правих едни иследвания ще видим какви ще бъдат резултатите .моля ако някой знае решението на този проблем да го каже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: charli
Категория: Технологии
Прочетен: 106979
Постинги: 29
Коментари: 5
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930